Popis produktu
Perila křovitá přezdívaná Černá kopřiva, je bylinka pocházející z Číny. Je to poměrně nenáročná jednoletá rostlina, které se dobře daří na otevřených slunných místech. Listy mají vejčitý tvar se zvlněným okrajem, uvnitř plastickou žilnatinu. Jsou zelené nebo purpurově červené barvy, voní po kari, anýzu a možná trochu i skořici. Díky své citrónové, jemně kořeněné a příjemně nasládlé chuti se přidávají do mnoha čínských pokrmů, nejčastěji pak ke krabímu masu či různým korýšům. Je zajímavé, že navzdory své exotické chuti je perila příbuzná s docela obyčejnou hluchavkou nachovou. Kromě dekorativního vzhledu je velmi vhodná pro pěstování ve společnosti rajčat a lilků, protože odpuzuje nevítaný hmyz a naopak přitahuje motýly a proto je také oblíbenou rostlinou malých zahrad. Perila se používá již po staletí v tradiční čínské medicíně. Obsahuje v sobě kyselinu rozmarinovou. Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a především výrazné antioxidační účinky. Semena perily obsahují alfa pinen, apigenin, beta sitosterol, fenylpropanoid, karyophyllen, myristicin a některé další bioflavonidy, dále také vitamíny A, B, C a K, éterické oleje a flavonoidy. Pravidelné užívání listů či semen perily má příznivý účinek při kašli (pomáhá rozpouštět hlen z dýchacích cest), astmatu, gynekologických problémech a alergiích, protože potlačuje uvolňování histaminu; látky odpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci organismu na venkovní podněty. Lze dokonce vyzkoušet u všech alergických reakcí od senné rýmy, přes astma až po atopický ekzém. Zevně se používá k léčbě dermatitidy a ekzémů. Sami alergici tvrdí, že při užívání perily pociťují opravdu velkou úlevu. Perila je také vhodným prostředkem pro posílení imunitního systému. Představuje silný antioxidant, vychytává volné radikály a tím preventivně chrání proti mnoha civilizačním nemocem. V Číně je to oblíbená zelenina, listy se přidávají do salátů a čínských zeleninových jídel. Listy nebo celé mladé vrcholky se také stočené nejčastěji přímo přikusují k pečenému masu, mohou se samozřejmě stát i součástí různých salátů, přidávají se do čalamád, ochucených octů i olejů. Perilu lze vysévat od února do truhlíčků, sadbovačů apod., sazeničky se poté přesazují do květníčků a na záhon se vysévají až po jarních mrazících, poněvadž Perila je citlivá na mráz. Perila vyžaduje slunnou polohu, jinak žádnou zvláštní péči nepotřebuje. Osivo perily červené doporučujeme přes noc namočit do vlažné vody. Výsev na povrch substrátu, jen mělce zasypat a udržovat vysokou vlhkost.
Charakteristika:
Perila křovitá (Perilla frutescens)
Obsah balení:
1 g (HTS 2 - 3 g) - ošetřeno proti houbovým chorobám: NE
Vlastnosti:
Směs zelenolisté a červenolisté odrůdy Perily. Odrůdy jsou širokolisté s vysokým obsahem přírodního antihistaminika. Lze je pěstovat truhlíku i jako letničku na záhonech, taktéž i v květináči o průměru cca 15 cm. Listy se sklízí probírkou vyštipováním. Pro léčivé účely se sbírají listy od května do června a suší se ve stínu.
Způsob výsevu:
spon 20 x 1 - 5 cm
Vegetační doba:
30 - 60 dní od výsevu do sklizně
Přehled doby výsevu, výsadby a sklizně:
> výsev - únor, březen, duben
> výsadba - květen
> sklizeň - červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad (do zámrazu)
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný pěstitelský neúspěch.