search

SEMO Čekanka hlávková Pan di Zucchero Bravo

SEMO Čekanka hlávková Pan di Zucchero Bravo
-18%
SEMO Čekanka hlávková Pan di Zucchero Bravo

SEMO Čekanka hlávková Pan di Zucchero Bravo

za 23Kč s DPH

Skladem u dodavatele

Popis produktu

Salátová hlávková čekanka má velmi jemnou strukturu a chuť, ale co do obsahu živin se jiným odrůdám, včetně plané čekanky, nevyrovná. Salátovou čekanku tvoří z 94 % voda. Proteiny představují 1 % její hmotnosti, což je u čerstvé zeleniny významné množství. Sacharidy, z nichž je nejhojněji zastoupený inulin, nedosahují ani 1 % a tuky neobsahuje téměř žádné (0,1 %). Salátová čekanka je jedním z nejlepších zdrojů kyseliny listové (37 g / 100 g) a vitamínu B1 (thiaminu). Dále obsahuje i vitamín B2 , B6 a niacin, ale na vitamíny A a C je na rozdíl od zelenolisté čekanky velmi chudá. Z minerálů se v ní nachází skromné množství vápníku, fosforu, hořčíku, železa a draslíku a nechybějí ani stopové prvky jako zinek, měď a mangan. Má nahořklou chuť, za niž vděčí látkám, které působí na játra, zvyšují produkci žluče (choleretický účinek), ulehčují její odtok ze žlučníku (cholagogický účinek) a mají příznivý účinek na funkci žaludku a trávení. Proto se salátová čekanka uplatňuje v případě žlučníkových obtíží způsobených žlučovými kameny (cholelitiázou), nebo problémy s jeho správným fungováním (dyskineze žlučových cest). Díky blahodárnému působení hořkých látek a minimálnímu obsahu tuků je lehce stravitelná. Z pěstitelského hlediska je čekanka vhodná pro všechny typy půd v dobré kondici. Méně vhodné jsou přehnojené půdy. Optimální denní teplota pro její pěstování je okolo 25°C, noční teploty se smí pohybovat v rozmezí 8 - 15°C, teploty pod 8°C mohou způsobit zastavení růstu a vývoje. Aby se zastavilo vybíhání do květu, je třeba zajistit teplotu po celou dobu předpěstování min. 20°C a rané kultury před výsadbou neotužovat. Dále je třeba vyloučit další stresové situace během vegetace, které mohou být příčinou vybíhání - např. vysoké teploty, nedostatek vláhy. K dosažení tmavě červené barvy a dobře utvářených hlávek je nutný rozdíl mezi denní a noční teplotou 8 - 10°C.

Charakteristika:

Čekanka salátová hlávková (Cichorium intybus L.) - Pan di Zucchero Bravo

Obsah balení:
0,3 g (600 - 700 semen v 1 g, HTS 1,3 - 1,5 g) - ošetřeno proti houbovým chorobám: NE

Vlastnosti:
Odrůda Pan di Zucchero Bravo je poloraná odrůda s vysoce válcovitými, vyrovnanými hlávkami tmavozelené barvy s listovou manžetou připomínající hlávky pekingského zelí. Výška rostliny je cca 35 - 40 cm.

Způsob výsevu:
spon 30 x 30 - 35 cm

Vegetační doba:
70 - 110 dní od výsadby do sklizně

Přehled doby výsevu, výsadby a sklizně pod krytem:
> výsev - 1.3. - 15.4.
> výsadba - 1.4. - 10.5.
> sklizeň - květen, červen

Přehled doby letního výsevu, výsadby a sklizně:
>
výsev - 15.4. - 15.6.
> výsadba - 10.5. - 10.7.
> sklizeň - červenec, srpen

Přehled doby podzimního výsevu, výsadby a sklizně:
>
výsev - 15.6. - 10.7.
> výsadba - 10.7. - 1.8.
> sklizeň - září, říjen

Skladování:
Hlávkovou čekanku lze skladovat na chladném a temném místě kde vydrží až 3 měsíce.

Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný pěstitelský neúspěch.

Máte dotaz? Zeptejte se nás.Vyplňte prosím níže uvedený formulář, děkujeme.

*
*
*
*

Zasláním formuláře souhlasíte s uchováváním osobních údajů v souladu s ustanovením § 5, odst. 2 zákona č.101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů. Souhlasíte s tím, aby Vaše osobní údaje, které tímto poskytujete společnosti PRONACHEM spol. s r.o. , byly zpracovány a vedeny v elektronické databázi, pouze pro účely výběrových řízení a maximálně po dobu 1 roku. Souhlas může být kdykoliv písemně nebo elektronicky odvolán.


5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu
5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu
5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu
5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu
5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu

5 vlastních míst pro osobní odběr zboží z našeho e-shopu

Přejít na výdejní a předávací místa