Popis produktu
Charakteristika:
Černý kořen (Scorzonera hispanica L.) - Libochovický
Obsah balení:
2,2 g - (11 - 13 semen v 1 g, HTS 60 - 80 g ) - ošetřeno proti houbovým chorobám: NE
Vlastnosti:
Černý kořen Libochovický je dlouhý 20 - 30 cm, válcovitý, tupě zakončený, tmavohnědý až černohnědý. Dužnina je krémově bílá, mramorovaná, velmi jemná, výborné chuti. Má vysokou biologickou hodnotu, obsahuje sacharid inulin, který velmi dobře snáší diabetici. Jde o vytrvalou rostlinu, která je u nás pěstována jako dvouletá. V prvním roce vytváří růžici celokrajných, dlouze kopinatých, tuhých listů a štíhlý dlouhý kořen. Druhým rokem rostlina vytvoří 1 m vysoký rozvětvený stonek se žlutými květními úbory, které voní po čokoládě. Právě druhým rokem se kořen sbírá jako zdravá zelenina. Vyžaduje časný jarní výsev, spolehlivě přezimuje na stanovišti.
Způsob výsevu:
řádek - vzdálenost mezi řádky 30 - 40 cm
Vegetační doba:
200 dní od výsevu do sklizně
Přehled doby výsevu a sklizně:
> výsev - březen, duben, srpen
> sklizeň - říjen, listopad, prosinec (platí pro jarní výsev)
> sklizeň - leden, únor, březen (platí pro podzimní výsev)
Postup při skladování černého kořene:
Na podzim sklizený černý kořen je nejlépe uskladnit do vlhkého písku nebo zahrabat do pařeniště, protože po sklizni má tendenci velmi rychle vysychat. Při správných podmínkách skladování (vysoká vzdušná vlhkost) se může černý kořen uchovávat až do pozdního jara. Před zimním skladováním je vhodné kořeny svázat do svazků a zabalit do fólie, což je další ze způsobů, jak uchránit kořeny před vysycháním.
Upozornění:
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný pěstitelský neúspěch.